Marco Mout

WALHALLAb - Het onderwijs moet helemaal niet veranderen

Iedereen heeft een mening over onderwijs. Het is niet goed of het deugt niet. Het moet ánders. Het moet béter. WALHALLAb-eindbaas Marco Mout is van mening dat die meningen volkomen onzinnig zijn. Het onderwijs is juist prima. Maar is het daarom ook prima onderwijs? Marco neemt je mee op zijn onderwijsreis, die letterlijk rond de wereld voerde en leidde tot wat nu het snel groeiende WALHALLAb is. En hij legt uit wat een Grizzlybeer te maken heeft met een blond meisje met een mes,  een fanatieke Japanner met een 17-jarige blowende thuiszitter en hoe een jongedame een bekend fotografe werd.

Marco Mout

 

Marco Mout (1962) is oprichter van St. WALHALLAb Nederland, de uitdagende plek na, naast of in plaats van school voor jongeren. WALHALLAb ontwikkelde zich, na jaren in relatieve stilte, tot een inspirerende omgeving waar in alle onderdelen, projecten en evenementen de jeugd en het #WillenLeren centraal staat. Marco begon in zijn 14e eeuwse Kruittoren te Zutphen aan wat gerust zijn levenswerk mag worden genoemd.

‘Toen ik als jongen op de HAVO in Rotterdam zat viel me op dat ik, en mijn vrienden, vol plannen en ideeën zaten die geweldig werden gevonden, maar nooit realiteit werden. Het ontbrak ons aan de kennis, netwerken en vaardigheden om ze te realiseren. Erger nog; er was geen volwassene die ons onder zijn of haar hoede nam om ons te leren hoe het wel gerealiseerd kon worden’.

Marco zag talloze slimme, creatieve jongeren inkakken en zich verliezen in  lethargie, maar ook drugs en negativisme. Dat moest anders, vond hij. Dus besloot hij er zelf verandering in die situatie te brengen. Al snel werd de Kruittoren een magneet voor de meest diverse jongeren; van VWO’ers tot thuiszitters. Toen leerlingen met zeer bijzondere projecten in de media en o.a. De Wereld Draait Door kwamen, volgde steeds meer aandacht, aanwas van leerlingen en interesse vanuit het onderwijs. Hoewel men eerst dacht dat WALHALLAb het zoveelste onderwijsvernieuwende concept was, leerde een bezoek aan de locatie snel anders. Men had zoiets nog nooit gezien. Vooral onderwijsdeskundigen waren onder de indruk van de verantwoordelijke positie die jongeren krijgen en nemen en de rappe verandering van jongeren die wegens deviant gedrag bij WALHALLAb terecht waren gekomen. De Meesters (m/v) die de jongeren begeleiden en uitdagen, doen meer dan alleen hun bijzondere kennis en vaardigheden overbrengen. Zij voeden op, stellen grenzen, geven normen en waarden mee en eisen fatsoenlijk maar ongewoon gedrag. De sfeer in het WALHALLAb wordt door gasten uniek genoemd, omdat alle fenomenen die het onderwijs soms storen (mobielgebruik, haantjesgedrag, pesten enz.) zonder dat er regels hangen, niet voorkomen. Er wordt ondertussen veel geleerd, elke dag, elk uur en op elke manier. Er worden grote projecten uitgevoerd zoals Greenbase waarmee grote, saaie schoolpleinen met leerlingen ingrijpend worden vernieuwd, maar ook werd het nationale VMBOcongres door de jongeren van WALHALLAb vormgegeven. De lijst is eindeloos en middels deze projecten wordt erg veel geleerd.

Marco Mout ontving in 2016 uit handen van Prinses Laurentien de Janus Korczak Award voor vernieuwend onderwijs en pedagogie. Daarnaast ontving WALHALLAb de OndernemersPrijs Oost-Nederland, de Kees LuesinkAward voor sociaal-maatschappelijk ondernemen en diverse andere prijzen.

Marco Mout werkte voor WALHALLAb als producer, regisseur en talentbegeleider voor (inter)nationale omroepen, was 8 jaar lang producer/regisseur van het NorthSeaJazzFestival en maakte na zijn media-carrière een 2,5 jaar durende wereldreis per fiets en heeft een passie voor beeldhouwen, techniek en vliegen. Marco is niet gehuwd, wil geen kinderen en woont in een 650 jaar oud (maar opgeknapt) huis in het prachtige Zutphen. Met een groot team medewerkers wordt nu de landelijke uitbreiding van WALHALLAb ter hand genomen.